Digitaal burgerzaken regelen kan bij een op tien gemeenten nog steeds niet digitaal. Bij deze gemeenten moet je geboortes, overlijdens of een huwelijken nog steeds persoonlijk aan het loket regelen. Dat schrijft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming in een evaluatiebrief.
Volgens de minister zijn gemeenten waarbij dit wel kan tevreden over deze diensten. Wie nog niet beschikt over een digitaal loket voor burgerzaken zet nog geen gelegenheid te hebben gehad om dit in te regelen. Sommigen zeggen dat de kosten te hoog zijn, en andere gemeentes zeggen dat de organisatie nog niet klaar is voor deze vorm van digitalisering.
Daar tegenover staat dat negentig procent van de gemeenten van een of meer soorten burgerzaken digitale dienstverlening aanbiedt. In de meeste gemeenten kun je digitale aangifte van overlijden doen. Dit kan bij 290 gemeenten. Daarna komt digitaal aangifte doen van geboorte (236 gemeenten) en digitaal melden van van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan bij 226 gemeenten.
Tijd besparen
Volgens Weerwind merken veel gemeenten dat digitale burgerzaken tijd bespaart. Die tijd gebruiken ze dan voor bijvoorbeeld fraude opsporen of meer herstelwerkzaamheden doen. De gemeenten die al digitale dienstverlening aanbieden zouden dit ook wel willen uitbreiden naar andere zaken rond burgerlijke stand. Ze denken dan vooral aan elektronisch uittreksels verstrekken en digitaal afschriften van akten aan burgers beschikbaar stellen.
Gemeenten die digitale burgerzaken hebben hadden weinig moeilijkheden bij zowel de implementatie ervan. Ook niet bij het laten draaien van een digitale verklaring van de achternaam. Dit had wel de voorwaarde dat allebei de ouders dit konden bevestigen met hun DigiD. Bij de gemeente Rotterdam loopt intussen een pilot waarbij ouders na inlog met DigiD de achternaam van een kind kunnen doorgeven. Weerwind denkt dat meer gemeente zullen aanhaken als de pilot succesvol blijkt.
Lees ook:
- Digitale toegang overheid niet goed geregeld voor wettelijk vertegenwoordigers
- IT-bedrijven zetten steeds vaker in op employer branding