Slechts 55 procent van de Nederlandse werkenden met een kantoorbaan verstuurt weleens een beveiligde e-mail. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Doe het veilig of doe het niet’ onder ruim 1.000 werkende Nederlanders met een kantoorbaan. Het onderzoek is uitgevoerd door Pointsharp. Dat werkenden niet vaker kiezen voor een beveiligde e-mail wanneer zij (gevoelige) informatie versturen, kan komen doordat zij dit teveel gedoe vinden. 37 procent geeft namelijk aan dat beveiligd e-mailen hem erg omslachtig lijkt.
Geen onbekend concept
Er is in elk geval geen gebrek aan kennis over beveiligd e-mailen. Driekwart (76%) weet namelijk wat versleuteld e-mailen inhoudt. Toch valt dit communicatiemiddel buiten de top drie. Dit blijkt wanneer we Nederlandse werkenden vragen welke middelen zij gebruiken om extern informatie of gegevens uit te wisselen.
Op nummer één staat de gewone e-mail (77%). Op nummer twee vinden we Teams (26%). En de traditionele post sluit de top drie af (24%). Beveiligd e-mailen moet het met twintig procent met een vierde plek doen. Wanneer het gaat om het delen van grote bestanden, kiest 48 procent (bijna) altijd WeTransfer. Dan weten ze in elk geval zeker dat de e-mail en het bestand bij de ontvanger aankomen.
Intern informatie uitwisselen
We kijken vervolgens naar het uitwisselen van informatie binnen de organisatie. Daarbij blijft e-mail met 82 procent het communicatiemiddel dat werkend Nederland het liefst gebruikt. Ook Teams is intern goed vertegenwoordigd met 49 procent. Opvallend is de afsluiter van de top 3. Dat is WhatsApp. Ruim een kwart (26%) van de werkenden gebruikt dit om informatie of gegevens met zijn collega’s te delen. Vijftien procent van de ondervraagden gebruikt beveiligd e-mailen.
Inzicht van belang
Het valt de onderzoekers op, dat veel bedrijven alles op alles zetten om hun informatie intern goed te beveiligen. Ze huren een cybersecurityspecialist in. En schaffen software aan. Wat ze echter vaak vergeten is dat informatie ook buiten de organisatie gedeeld wordt. Mailtjes met privacygevoelige informatie kunnen makkelijk onderschept worden door kwaadwillenden.