2min Zorg

AI overtreft artsen in screening op borstkanker

AI overtreft artsen in screening op borstkanker

AI (Kunstmatige intelligentie) overtreft artsen en radiologen als het gaat in screening op borstkanker. Dat blijkt uit groot onderzoek in Zweden onder zeker 80.000 vrouwen.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Dit betekent dat toepassing van AI kan zorgen dat de werkdruk op de radiologie omlaag kan.

De sofrwaremakers komen van het Nederlandse bedrijf ScreenPoint. De training van de AI gebeurde op honderdduizenden borstscans. Uiteindelijk spoorde de AI-software vaker succesvol borstkanker op dan de radiologen zelf. Daarbij waren de keren met loos alarm minimaal. Dat helpt dus bij vroeg opsporen van de ziekte. En hoe vroeger dat gebeurt, hoe beter de kans op herstel.

De resultaten kunnen het bevolkingsonderzoek naar borstkanker flink versnellen. In Nederland doen jaarlijks zeker 800.000 vrouwen mee aan deze onderzoeken. Normaal gesproken zoeken radiologen  in de mammogrammen van de deelnemende vrouwen naar afwijkingen die kanker zouden kunnen zijn. Dat moet gebeuren door twee radiologen die dit onafhankelijk van elkaar doen. Zo is de kans op vergissingen het kleinst.

De AI-toepassing is ook nog een stuk sneller. De software kan  gemiddeld vijftig mammogrammen in een uur verwerken. Een radioloog heeft daar vier tot zes maanden voor nodig.

Daarbij komt dat al tijden ook hier het probleem speelt van tekorten in de personele bezetting. De inzet van AI kan dat probleem voor een groot deel verhelpen. De resultaten van het onderzoek zijn daarin dus hoopvol, zeker omdat borstkanker de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen is.

Lees ook:
  • Nederlandse organisaties bezorgd over impact AI
  • Verbeter de zorg: meer tijd voor patiënten & inzicht in scholingsbehoeftes