Het samenwerkingsverband IT Verband Zuid-Holland start met deze 7,1 miljoen euro aan subsidie de komende vier jaar een programma van in totaal € 17 miljoen. De partners WE-IT (penvoerder en programmamanagement Haagse Hogeschool), IT Campus Rotterdam, Security Delta (HSD) en The Dutch Innovation Factory, gaan met een scala aan initiatieven aan de slag. Zoals onderwijs- en trainingsprogramma’s, onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en samenwerking tussen mkb en onderwijsinstellingen. De subsidie van € 7,1 miljoen is afkomstig uit het Nationaal Groeifonds.
Volgens Minister Adriaansens zijn er dringend meer vakmensen nodig voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. En moet er daarom beter gebruik gemaakt worden van de kennis en innovatieve oplossingen uit het beroepsonderwijs om zo de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt verder te verbeteren.
Bijdrage kabinet
Het kabinet trekt 123 miljoen euro uit om bestaande samenwerkingsverbanden een stap verder te brengen. De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Hiermee wil het kabinet het personeelstekort in techniek en ICT aanpakken zodat Nederland vol kan blijven inzetten op de energie- en digitale transitie.
De samenwerkingsverbanden verbinden het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven, want het is belangrijk dat we de jongeren zo opleiden dat zij de juiste vaardigheden hebben voor de regionale arbeidsmarkt. De medewerkers van het regionale bedrijfsleven moeten daarnaast blijvend inzetbaar zijn door om- en bijscholing. Ook wordt de innovatiekracht van het MKB gestimuleerd. IT verband Zuid-Holland is 1 van de 15 initiatieven die vanuit deze subsidie ondersteund worden.
Remco Engels, programmamanager WE-IT: “Met deze subsidie maken we meer impact met onze gezamenlijke inzet op gebied van talent. Er gebeurt al ontzettend veel. Maar door de krachten te bundelen kunnen we breder inzetten met succesvolle programma’s. Een betere aansluiting is nodig zodat mensen zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen, innovaties in het bedrijfsleven worden gestimuleerd en het productiviteitsniveau van mkb’ers omhoog gaat.”
Gebrekkige cybersecurity
Mark Ruijsendaal, programmamanager Talent van HSD: “Het netwerk van veiligheidsbedrijven heeft een grote behoefte aan IT-competenties. Daarnaast is gebrekkige cybersecurity binnen het MKB een dreiging voor iedereen. Tenslotte zijn er veel partners die kunnen bijdragen in de ontwikkeling van cybersecuritytalent. Dat leidt tot meer getrainde mensen in de regio, tot veiligere IT-ontwikkeling en een impuls voor het netwerk. Het geeft uitvoeringskracht aan de nieuwe Human Capital Agenda digitale veiligheid 2023 – 2026 die op 29 juni gelanceerd wordt”.