De helft van de ontwikkelaars zegt niet te solliciteren op vacatures als die geen salarisindicatie vooraf hebben. Dit blijkt uit onderzoek door OfferZen.
“In een zeer competitieve markt lopen recruiters technisch toptalent mis vanwege het gebrek aan transparantie rond beloning en compensatie. Vooraf informatie verstrekken over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden kan helpen bij het versnellen van wervingsprocessen, met als resultaat dat het minder tijd kost om iemand in dienst te nemen”, zegt Philip Joubert, medeoprichter en CEO van OfferZen.
33% ontwikkelaars wil andere baan
Van de massaontslagen in de technologiesector die zich het afgelopen jaar in de VS en elders in Europa voordeden lijkt in Nederland geen sprake. Uit de gegevens van OfferZen blijkt echter dat 1 op de 3 ontwikkelaars al op zoek is naar een andere baan of hoopt binnen een jaar van functie te veranderen, ondanks dat 40% van hen nog geen jaar in dienst is.
Verdienpotentieel
Voor bedrijven die nog mensen aannemen, betekent dit dat er technisch talent van hoge kwaliteit op de markt is. Om ook bestaand talent te behouden, moeten bedrijven zorgen dat ze duidelijke toekomstplannen voor ontwikkelaars hebben uitgestippeld.
“Als je ontwikkelaars wil behouden, moet je ze doorgroeimogelijkheden bieden. Onze gegevens laten zien dat dit vaak bestaat uit een goed verdienpotentieel, uitdagende projecten en toegang tot mentorschap”, voegt Joubert toe.
Balans werk en privé
Loyaliteitsstrategieën moeten gericht zijn op het welzijn van ontwikkelaars en de balans tussen werk en privéleven. Nederland regelt dit al: de Wet flexibel werken vereist nu dat werkgevers in Nederland een goede reden hebben om een verzoek tot thuiswerken te weigeren.
Minder remote werken
Dit blijkt ook uit het beleid voor werken op afstand. Volgens de gegevens van OfferZen heeft de meerderheid van de ontwikkelaars in Nederland de mogelijkheid om remote te werken. En heeft meer dan 50% de mogelijkheid om internationaal te werken. Toch werken de meeste ontwikkelaars in Nederland liever lokaal. Ruim 50% woont in dezelfde stad als waar hun werkgever is gevestigd.
Dit, terwijl de mogelijkheid om op afstand te werken de norm is geworden in Nederland, is hybride zowel de meest populaire als de meest voorkomende manier van werken. Meer dan 60% van de ontwikkelaars geeft de voorkeur aan deze optie en werkt in deze vorm.
Werkplekbeleid
“Er zijn redenen om voorzichtig optimistisch te zijn over de Nederlandse techsector. Technologiebedrijven met solide bedrijfsmodellen groeien nog steeds en ontwikkelaars hebben tal van mooie carrièrekansen. We hopen dat deze inzichten werkgevers helpen om beter geïnformeerd een werkplekbeleid te bedenken en een aantrekkelijke werkomgeving te creëren die hun ontwikkelaars vasthoudt”, zegt Joubert.