Van cloudoplossingen tot geavanceerde AI-systemen; processen worden meer dan ooit door technologie gedreven. Naarmate globale organisaties zich aanpassen aan deze veranderingen, neemt de druk op hun IT-infrastructuur toe.
Voor multinationals is een robuuste en flexibele IT-infrastructuur dé ruggengraat van de organisatie. Zie het als een snelweg die toegang biedt tot álle individuele componenten, waaronder datacenters, de cloud en de devices van eindgebruikers. Doordat gebruikers wereldwijd deze snelweg 24/7 gebruiken, wordt er een enorme hoeveelheid (nieuwe) data gegenereerd.
Aangezien bedrijven hun systemen blijven ontwikkelen en grote hoeveelheden data verzamelen, wordt het steeds moeilijker om een balans te vinden tussen innovatie en het waarborgen van een stabiele IT-infrastructuur.
Concurrerend blijven in een veranderend landschap
De druk om te innoveren is hoog. Klanten eisen snellere en gepersonaliseerde dienstverlening, en medewerkers flexibele werkopties en gebruiksvriendelijke technologie. Ook partners hebben hun wensen: zij verwachten real-time samenwerking, veilige data-uitwisseling en eenvoudige systeemintegratie.
De internationale groei van bedrijven vraagt om een schaalbare IT-infrastructuur, die de flexibiliteit, schaalbaarheid en connectiviteit biedt om wereldwijd naadloos te opereren, ook om hun concurrentiepositie te behouden en te versterken.
Technologische vooruitgang en optimalisatie
De toename van het gebruik van nieuwe technologieën zoals AI, machine learning (ML) en het Internet of Things (IoT), veranderen de manier waarop bedrijven werken. Het is eenuitdaging om deze technologieën te implementeren zonder de IT-omgeving op globale schaal complexer te maken, en om het gebruik hiervan na implementatie succesvol te laten verlopen.
Ze helpen hen hun netwerk te optimaliseren, storingen te voorspellen en de gebruikerservaring te verbeteren. AI en ML dragen niet alleen bij aan innovatie, maar bevorderen ook strategische groei door verbeterde marges en kortere productietijden. Denk hierbij aan snellere time-to-market en de mogelijkheid om sneller in te spelen op de veranderende klantvraag en markttrends.
Netwerkautomatisering en orchestration
Om de innovatieve technologieën optimaal te benutten, is netwerkautomatisering essentieel. Automatisering stroomlijnt dagelijkse operationele taken en vermindert menselijke fouten. Dit versnelt de uitrol en adoptie van nieuwe functionaliteiten, vermindert complexiteit en maakt ruimte voor innovatie. Door verschillende netwerkdomeinen zoals datacenters, kantoren en edge-netwerken te integreren, kunnen bedrijven gecentraliseerd beheer realiseren en een uniform beleid over hun volledige netwerk handhaven.
Geïntegreerde security-oplossingen
Naarmate bedrijven zich meer richten op het benutten van nieuwe technologieën en cloud gebaseerde diensten, wordt security belangrijker dan ooit. Een zero-trust netwerkarchitectuur is noodzakelijk om cyberdreigingen effectief te bestrijden. De architectuur bestaat uit security-oplossingen op verschillende punten in de IT-infrastructuur. Zero-trust gaat ervan uit dat niemand — of ze nu binnen of buiten het netwerk zitten — te vertrouwen is, tenzij hun identiteit en toegangsbeleid is bevestigd. Dit biedt een extra laag bescherming voor gevoelige bedrijfsgegevens en voorkomt ongeautoriseerde toegang.
Zero-trust wordt tegenwoordig steeds vaker ingebouwd op verschillende niveaus binnen moderne IT-infrastructuren. Hiermee kunnen organisaties hun data en systemen beter beveiligen, zélfs als deze verspreid zijn over meerdere locaties, cloud omgevingen, of hybride IT-omgevingen.
Duurzame netwerken
Een ander aspect dat in grote, internationale organisaties speelt, is de verplichting om aan duurzaamheidseisen te voldoen. Deze verantwoordelijkheid biedt organisaties de kans om proactief bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsresultaten op de lange termijn. De IT-infrastructuur van een organisatie speelt hierin een steeds grotere rol. Door continu te innoveren in hun IT-omgeving kunnen organisaties niet alleen hun efficiëntie verbeteren, maar ook aanzienlijke energiebesparingen realiseren.
Neem bijvoorbeeld Software-Defined Networking (SDN). Deze technologie maakt netwerkbeheer aanzienlijk efficiënter door automatisch in te spelen op de behoeften van het netwerk, zoals de vraag naar extra opslagcapaciteit of bandbreedte. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat hardware langer meegaat.
Daarnaast zijn er ook tools beschikbaar om het stroomverbruik en de CO2-uitstoot van de IT-infrastructuur nauwkeurig te monitoren en te analyseren. Door het aantal benodigde apparaten te verminderen en het energieverbruik te optimaliseren, kunnen organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen en voldoen aan groeiende duurzaamheidsdoelstellingen.
De (snel)weg naar een toekomstbestendige IT-infrastructuur
Concluderend, voor grote, internationale organisaties is een betrouwbare, veilige infrastructuur vitaal. Het is een kunst om te balanceren tussen innovatie en stabiliteit. De IT-infrastructuur moet functioneren als een goed onderhouden snelweg, met voldoende vertakkingen en bruggen, zodat gebruikers snel en eenvoudig toegang hebben tot de benodigde informatie en diensten.
Door moderne technologieën zoals AI, ML en netwerkautomatisering te integreren, kunnen bedrijven niet alleen hun operationele efficiëntie verbeteren, maar zich ook proactief voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. Een toekomstbestendige IT-infrastructuur stelt organisaties in staat om flexibel te reageren op veranderingen in de markt, nieuwe kansen te benutten en tegelijkertijd de veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen wereldwijd te waarborgen.