In een wereld waar cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, is netwerkbeveiliging een noodzaak. Zelfs ervaren IT-teams hebben moeite om bij te blijven.
Met deze 10 tips bescherm je je organisatie tegen de meest voorkomende bedreigingen.
Datalekken
Voorkom dat gevoelige informatie in verkeerde handen. Dit leidt vaak tot financiële verliezen, juridische gevolgen en reputatieschade.
Gebruik encryptie (versleuteling), multi-factor authenticatie en voer regelmatig toegangscontroles en audits uit.
Hou je bedrijf veilig en veerkrachtig met behulp van dit kort 5-stappenplan voor veerkracht.
Ransomware
Bescherm je data tegen gijzelsoftware die de toegang tot je apparaten en gegevens blokkeert door je bestanden te versleutelen.
Maak regelmatige gegevensback-ups, voorzie software-updates en organiseer bewustwordingstrainingen voor medewerkers.
Meer over ransomware-aanvallen en andere potentiële bedreigingen voor je bedrijf in deze gids met de ’10 grootste cyberbedreigingen’.
Ongeautoriseerde toegang
Beveilig informatie en beperk de toegang tot geautoriseerde personen.
Voer een Zero Trust-beleid in. Gebruik sterke wachtwoorden, netwerksegmentatie en inbraakdetectiesystemen.

DoS-aanvallen (Denial of Service)
Bescherm je infrastructuur tegen DoS-aanvallen met firewalls, anti-DoS-diensten en stresstests op je netwerk.
Voer regelmatige simulaties uit om je bedrijf veilig te houden. Lees hier uitgebreid hoe je veerkracht opbouwt.
Interne bedreigingen
Een beveiligd netwerk betekent niet altijd dat het beschermd is. Interne bedreigingen ontstaan wanneer werknemers of vertrouwde personen hun toegang misbruiken, opzettelijk (diefstal of sabotage) of per ongeluk.
Beperk toegang tot gevoelige data via rollengebaseerde toegang (RBAC), organiseer regelmatig werknemerstrainingen en monitor gebruikersactiviteiten.
IoT-kwetsbaarheden
Beveilig slimme apparaten door standaardwachtwoorden te wijzigen, de firmware te updaten en ze te isoleren van het hoofdnetwerk. Schakel voor elke IoT-apparaat inloggen en monitoring in.

Printerbeveiliging
Printers zijn volwaardige netwerkapparaten. Update de printerfirmware regelmatig, wijzig standaardwachtwoorden en beveiligingsfuncties, en monitor hun netwerkverkeer.
Bevelig de printers op 3 niveaus: netwerkbeveiliging, apparaat- en documentbeveiliging. Ontdek hier de oplossing.
Phishing
Bij phishing-aanvallen verleiden hackers verleiden gebruikers, vaak via e-mail, om gevoelige informatie vrij te geven of malware te downloaden via verborgen links of codes. Ze kunnen toegang krijgen tot de gegevens van werknemers of het bedrijf.
Train medewerkers regelmatig in beveiligingsbewustzijn om verdachte e-mails te herkennen en voer regelmatig interne phishingtests uit.
5 tips van experts om phishingaanvallen te voorkomen.
USB-risico’s
Hackers gebruiken externe hardware om een bedrijf binnen te dringen met bijvoorbeeld achtergelaten USB-sticks. Deze kunnen malware in een netwerk introduceren of leiden tot gegevensdiefstal.
Beperk het gebruik van USB-sticks, versleutel gegevens, voorzie endpointbeveiliging en gebruik beveiligde USB-scanstations om malware te voorkomen.
Gebrek aan cyberbeveiligingsbewustzijn
Cyberveiligheid begint bij je medewerkers. Investeer in regelmatige training en creëer een cultuur van waakzaamheid.
Ontdek hoe je je collega’s en bedrijf veiliger houdt in deze cybertrainingsgids.
Conclusie
Een niet-beveiligd netwerk brengt veel risico’s met zich mee. Door het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen, systemen up-to-date te houden en cyberbeveiligingsbewustzijn te vergroten, beschermen organisaties hun netwerk en digitale activa beter.
Ga nog een stap verder en beperk risico’s door veilige printoplossingen in je netwerk te implementeren. Brother is expert in het ondersteunen van bedrijven bij het ontwikkelen van robuuste en veilige beveiligingsoplossingen voor printers en documentbeheer. Hun experts helpen graag met advies op maat.
Dit is een ingezonden bijdrage van Brother. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.