4min Gadgets

Smartphone voor de veeleisende werkplek: IP-ratings en meer

Smartphone voor de veeleisende werkplek: IP-ratings en meer

Leuk zo’n waterdichte smartphone, maar wat als je werkt op een veeleisende werkplek zoals de horeca, zware industrie of op een bouwplaats? Er zijn heel wat toestellen (en tablets) te krijgen met een zogenaamde IP-rating of zelfs een speciale ‘militaire certificering’. Maar wat houdt dat precies in en waar moet je nou exact op letten als je op zoek bent naar een stevig toestel?

Er zijn legio van werkplekken te bedenken waar je niet aan hoeft te komen met een standaardtelefoon, -laptop of -tablet, omdat zo’n apparaat niet bestand is tegen de elementen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de horeca of een productievloer, maar ook als je in een industriële omgeving werkt, veel fysiek buiten bezig bent of als je bijvoorbeeld in de (land)bouw werkt.

IP-certificering: Ingress protection

Er zijn verschillende fabrikanten die zogenaamde ‘ruggedized’ toestellen aanbieden, die vaak deels stof- en waterdicht zijn. Daarbij wordt gekeken naar de IP-rating, wat staat voor Ingress Protection. Dat bestaat uit een tweetal cijfers, waarbij de eerste gebruikt wordt om aan te geven hoe goed ‘ie kan tegen het binnendringen van objecten van buitenaf. Daarbij moet je denken aan stof of bijvoorbeeld zandkorrels. Het tweede cijfer wordt gebruikt om de waterdichtheid van het specifieke apparaat aan te geven.

Een tabel met uitleg over de IEC IP-classificaties (Ingress Protection), met gedetailleerde beschermingsniveaus tegen vaste voorwerpen en water voor elektrische behuizingen met voorbeelden voor elke classificatie.

In onderstaande tabel staat alles volledig uitgelegd. Het kan zijn dat een bepaalde smartphone of tablet meerdere IP-certificeringen heeft. Zo zijn er toestellen die voorzien zijn van een IP66, IP68 én IP69-rating, wat betekent dat ze op al die scenario’s getest zijn en dat kunnen doorstaan. Het kan dus best dat een IP69-toestel niet beschermd is tegen waterspray, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.

IP-rating indringing objectenUitlegIP-rating waterbestendigheidUitleg
IP0xGeen beschermingIPx0Geen bescherming
IP1xBescherming tegen indringing van objecten van 50mm of groterIPx1Bescherming tegen condens en verticaal vallende druppels
IP2xBescherming tegen indringen van objecten van 12,5mm of groterIPx2Bescherming tegen verticaal vallende druppels met een maximale hoek van 15º
IP3xBescherming tegen indringing van objecten van 2,5mm of groterIPx3Bescherming tegen waterspray met een maximale hoek van 60º (10 liter / minuut)
IP4xBescherming tegen indringing van objecten van 1mm of groterIPx4Bescherming tegen waterspray vanuit elke hoek
(10 liter / minuut)
IP5xBescherming tegen indringing van stof, zodat apparaat kan blijven werkenIPx5Bescherming tegen lagedruk waterstralen vanuit elke hoek
(12,5 liter / minuut)
IP6xVolledige bescherming tegen stofIPx6Bescherming tegen hogedruk waterstralen vanuit elke hoek
(12,5 liter / minuut)
IPx7Bescherming tegen korte periode onder water van maximaal 30 minuten tot maximaal 1 meter diep
IPx8Bescherming tegen langere periode onder water en te gebruiken onder bepaalde voorwaarden
IPx9Bescherming tegen hogedruk waterstralen vanuit elke hoek met hoge temperatuur

Veel ‘ruggedized’-apparaten waaronder smartphones en tablets zijn standaard uitgerust met een IP68-certificering. Het komt echter steeds vaker voor dat fabrikanten van ‘normale’ smartphones ook de IP-rating testen. Dat zegt echter zeker niet alles, want speciale tablets en smartphones voor de veeleisende gebruiker hebben vaak nog meer te bieden dan een IP-rating. Daarbij kun je denken aan speciale hardware, zoals een FLIR-warmtecamera, speakers met een hoger volume of een extra felle zaklamp.

Ook deze militaire certificering speelt een rol

Zijn stof- en waterdichtheid nog niet genoeg voor de tablet, laptop of smartphone die je zoekt? Kijk dan ook eens naar modellen met de MIL-STD-810G-norm. Dat is een militaire norm waarmee producten worden gespecificeerd onder verschillende omstandigheden. Die hebben te maken met temperatuur, vochtigheidsniveau, schokken, vallen, trillingen en water en stof.

Een robuuste smartphone met een hoge IP-waarde, een vuile doek, een trechter en een pomp worden in een werkplaats bovenop besmeurde industriële vaten geplaatst.

Er worden tientallen testmethodes gebruikt, maar fabrikanten hoeven niet alle testen uit te voeren op hun product als ze zo’n certificering willen geven. Ook mogen ze zelf kiezen hoe ze dit rapporteren richting hun potentiële klanten, dus daar moet je zelf ook goed opletten bij aanschaf.

Zo test fabrikant Asus verschillende laptops bijvoorbeeld volgens 5 testmethoden en 5 testprocedures. Dan wordt er gekeken naar schokken, trillingen, hoge en lage temperaturen en vochtigheid.

Schaf je een apparaat aan dat voldoet aan de MIL-STD-810G-norm? Dan mag je er wel vanuit gaan dat je er iets lomper mee om kan gaan, zonder dat dat gevolgen heeft. Zo’n smartphone overleeft een val van 1,2 meter op beton makkelijker dan zonder die certificering, maar het blijft natuurlijk altijd oppassen geblazen.

Let trouwens niet alleen op IP-ratings, andere certificeringen of hardware als je een zakelijk toestel wil aanschaffen. Ook software en de ondersteuning daarvan is namelijk zeer belangrijk. Onlangs publiceerde ICTMagazine daar al een uitgebreid artikel over: Welke zakelijke smartphones kun je zeker kopen vanwege de de goede software-ondersteuning?