Het Belgische Aaltra ontwerpt al zeventien jaar Internet of Things (IoT)-toepassingen. Elke oplossing ontstond als antwoord op een concreet probleem van een zakelijke klant, waarbij IoT de sleutel tot succes bleek. Na de groeijaren in België, vindt het bedrijf de tijd rijp voor uitbreiding naar het buitenland.
Onder de slogan ‘We verbinden mensen met machines’ bouwt Aaltra technologische oplossingen die verder gaan dan gadgets en focussen op ‘échte’ toegevoegde waarde. In gesprek met Aaltra-CEO Pieter-Paulus Vertongen, ontleden we de aanpak van Aaltra dieper: “Zonder een sterke businesscase maak je alleen maar shiny gadgets waar je je business niet mee helpt.” Vertongen vindt dit uitgangspunt cruciaal om klanten te binden, doordat de businesscase het succes van de IoT-toepassing voor een groot deel bepaalt.
Hulp in knelpuntberoepen
Aaltra richt zich op vier kerngebieden: mobiliteit, greentech, smart home en toepassingen die installateurs begeleiden in hun werkzaamheden. In het aanbod zitten enkele gadgets waar de consument de hand op kan leggen. Bestuurders van speed pedelecs kunnen het display Specter kopen, dat onder andere functioneert als navigatiesysteem, weerman en audiospeler. Zo toont het display welke richting je op moet bij het volgende kruispunt, kan je de muziek van Spotify bedienen en krijg je weersvoorspellingen om je outfit voor je fietstocht op af te stemmen.
Ook in de industrie laat het bedrijf zich opmerken. Voor de warmtepompontwikkelaar Daikin ontwikkelde het bijvoorbeeld de e-Care applicatie, deze zorgt voor de koppeling tussen foutcoudes en service manuals. In plaats van een vage melding zoals ‘foutcode 115’, krijgt de installateur een heldere uitleg over het probleem en de oplossing. Dit vereenvoudigt het werk en is bijzonder waardevol in knelpuntberoepen zoals dat van warmtepompinstallateurs.
Onzichtbare technologie als sleutel tot succes
Aaltra gelooft sterk in de kracht van gebruiksvriendelijke IoT-oplossingen. Technologie moet onzichtbaar zijn en naadloos integreren in het dagelijks leven. “We willen geen problemen creëren, maar oplossen. Slimme technologieën moeten taken automatiseren en de gebruiker ondersteunen zonder overbodige complexiteit”, legt Vertongen uit.
De ontwikkeling van IoT-oplossingen vertrekt bij Aaltra altijd vanuit een klantengesprek. Iedere oplossing moet in feite een doel dienen en de klant de beste oplossing geven. Als de beste oplossing niet in het IoT-veld ligt, dan vertelt Vertongen de klant ook zonder schroom dat ze beter een andere weg zoeken. “De hoeveelheid verzamelde data bepaalt ook de kost”, legt hij uit. “Een zoutleverancier wilde volledige data-centralisatie, terwijl simpelweg een extra zakje zout meenemen de betere oplossing was.”
Aan de evolutie van IoT zit alleen geen einde. Bedrijven kunnen alle ontwikkelingen niet zelf in de gaten houden, dus moet Aaltra de mogelijkheden van nieuwe technologieën toch zelf aan de man brengen. De laatste jaren spelen AI en machine learning een steeds grotere rol, vooral in predictive maintenance en het vereenvoudigen van gebruikersinterfaces. “In plaats van grote dashboards gaan we naar technologie die de taak van de eindgebruiker begrijpt en enkel relevante info toont”, zegt Vertongen.

Voor installateurs heeft Augmented Reality (AR) wel potentieel. AR kan met bijvoorbeeld de Apple Vision Pro aanwijzingen geven over hoe een warmtepomp in elkaar zit. “Omdat het een knelpuntberoep is, kan dit echt een gamechanger zijn.” De Apple Vision Pro haalt de CEO niet zomaar aan in zijn voorbeeld. “We zijn een van de weinige Belgische bedrijven die toestemming hebben gekregen om de camera van de VR-bril uit te lezen.”
Foto: Aaltra-CEO Pieter-Paulus Vertongen met de Apple Vision Pro in de testing room van zijn bedrijf.
Van België naar Scandinavië: internationale ambities
Vandaag telt Aaltra zo’n 30 medewerkers en kent het stevige groeiambities. De CEO wil het personeelsbestand meer dan laten verdubbelen, naar 75 medewerkers. De eerste internationale stap wordt gezet in Scandinavië, een regio waar Vertongen zelf studeerde en werkte, en waar Aaltra al een klant heeft. “We ademen alles wat Scandinavisch is, van ons interieur tot onze manier van werken”, zegt hij.
Bij uitbreidingsplannen zetten Vlaamse bedrijven vaak eerst stappen in de Nederlandse markt. Doordat we dezelfde taal spreken, kan dienstverlening nog steeds in de moedertaal gebeuren. Bovendien is het nooit ver rijden als er een fysieke verplaatsing naar een klant nodig zou zijn. Toch kiest Aaltra voor Scandinavië, maar Vertongen toont wel de Nederlandse markt bestudeerd te hebben voordat deze beslissing werd genomen. “Amsterdam is al een hub voor agencies”, vertelt hij. Toch blijft Nederland op de radar als volgende stap. “We zien er zeker kansen,” vult hij aan.
Een Belgisch succesverhaal in wording
Aaltra combineert technische expertise met een sterke focus op businesswaarde. Door in te zetten op slimme IoT-oplossingen die écht bijdragen aan het succes van hun klanten, heeft het bedrijf zich in België stevig op de kaart gezet.
Met de uitbreiding naar Scandinavië en de verdere integratie van AI en AR in hun producten, staat Aaltra op een boeiend kruispunt in zijn groei. Het Belgische bedrijf blijft innoveren met een duidelijke visie: technologie moet functioneel, intuïtief en waardevol zijn voor de gebruiker.