Zeker de helft van de Belgische leidinggevenden maakt zich zorgen over de skills gap. Er is vooral veel behoefte aan mensen met zowel digitale vaardigheden als goede sociale vaardigheden en leiderschapskwaliteiten.
Dat zegt Workday, AI-platform voor personeels- en kapitaalbeheer in hun internationale onderzoek ‘The Global State of Skills’, waarin ook Belgische cijfers zitten. Zowel wereldwijd als in België heeft de helft van de leidinggevenden zorgen over toekomstige talenttekorten. Daarbij geldt ook dat ongeveer 30% denkt dat hun organisatie de vaardigheden in huis heeft om ook op de langere termijn succesvol te zijn.
Daarbij geldt dat 96% van de Belgische bedrijven en 81% van de leidinggevenden wereldwijd ervan overtuigd is dat een op vaardigheden gebaseerde strategie het beste is voor economische groei. Belgische beslissers vinden sociale vaardigheden (85% vs 72% wereldwijd) het belangrijkst, terwijl ze digitale vaardigheid en deskundigheid (73% vs 65% wereldwijd) in de toekomst als cruciaal inschatten. Maar het probleem is dat meer dan de helft (54% vs 31% wereldwijd) moeite heeft om die digitale vaardigheden in de organisatie te vinden.
Kennis van software, AI en leiderschapskwaliteiten
Vooral kennis van software en AI zijn gewild en naarstig gezocht volgens het onderzoek. Zeker 54% van de Belgische bedrijfsleiders vindt dat dit soort vaardigheden onvoldoende aanwezig is in het bedrijf. Er is ook een flink tekort aan leiderschapsvaardigheden, met name empathie en coachingsvaardigheden, vindt 42%). Die zorgen, tekorten en de skills gap leiden zowel wereldwijd als in België tot overstap naar op vaardigheden gebaseerde (skills-based) strategieën. Zeker 84% van de Belgische organisaties zet stappen in die richting of gaat dat dit jaar nog doen.
AI is daarbij onmisbaar maar dat blijven menselijke vaardigheden ook, vinden de meeste respondenten in het onderzoek. Niet alleen vaardigheden als empathie en coaching, maar ook vaardigheden van medewerkers en leidinggevenden als veerkracht en creativiteit (35%) en sociale vaardigheden als samenwerken en communicatie (27%), zijn expliciet nodig om te slagen, vinden veel Belgische beslissers.
Talentstrategieën op basis van vaardigheden golden lang als een ambitie. Vandaag de dag is het bittere noodzaak dankzij AI en datagedreven inzichten. Volgens het onderzoek zullen organisaties die deze aanpak hanteren concurrerend blijven maar ook een personeelsbestand hebben dat niet terugschrikt voor een steeds veranderende arbeidsmarkt. De skills gap overbruggen is dus niet alleen maar leuk en handig, maar noodzakelijk om als bedrijf te overleven.
Tip:
- Internationale vrouwendag adresseert genderkloof in IT-leiderschap