2min Ondernemen

VS wil gedwongen verkoop van Google’s advertentietechnologie

VS wil gedwongen verkoop van Google’s advertentietechnologie

De Amerikaanse overheid wil dat Google, onderdeel van moederbedrijf Alphabet Inc., twee belangrijke onderdelen van zijn online advertentietechnologie verkoopt. Dit verzoek volgt op een uitspraak van een federale rechter die oordeelde dat Google zich schuldig heeft gemaakt aan illegale monopolisering van de markt voor online advertenties.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie moet Google zijn advertentiebeurs AdX onmiddellijk afstoten. Daarna zou in fases ook afstand moeten worden gedaan van het systeem waarmee websites hun advertentieruimte beheren en verkopen: de zogeheten publisher ad server. In een gerechtelijk document stelt het ministerie dat alleen een ‘omvattend pakket aan maatregelen, inclusief de verkoop van Google’s onrechtmatig verkregen monopolies, een einde kan maken aan Google’s oneerlijke machtspositie’.

Advertentietechnologie

Google heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het voorstel van het ministerie, maar zal naar verwachting later met een eigen plan komen. Eerder stelde het bedrijf al dat een gedwongen verkoop niet passend zou zijn, omdat eerdere overnames op het gebied van advertentietechnologie volgens de rechter niet illegaal waren.

De stap van het ministerie komt niet geheel onverwacht. Sinds 2023, toen het zijn mededingingszaak tegen Google startte, liet het al doorschemeren dat het een verkoop van bepaalde onderdelen zou nastreven. In een andere lopende zaak probeert de overheid zelfs Google’s Chrome-browser los te koppelen van het bedrijf, vanwege de dominantie op de markt voor online zoekopdrachten.

Grootste advertentieplatform

AdX is het grootste advertentieplatform ter wereld en vormt het hart van Google’s advertentie-ecosysteem. Hier vinden digitale veilingen plaats tussen adverteerders en websites. Google zou volgens de aanklacht zijn eigen producten structureel hebben voorgetrokken in deze veilingen, waardoor concurrenten minder kans kregen en zowel adverteerders als uitgevers afhankelijk raakten van Google’s diensten. De rechter in de zaak, Leonie Brinkema, plant in september een hoorzitting om de voorgestelde maatregelen te bespreken. Vorige maand oordeelde zij al dat Google daadwerkelijk de antitrustwet heeft geschonden. De uitkomst van deze zaak kan grote gevolgen hebben voor de macht van Google op de wereldwijde advertentiemarkt.