5G-dekking is haast overal in België buitenshuis goed, maar binnen laat het nog wel te wensen over. Dat zegt telecomwaakhond BIPT na analyse van eigen metingen.
Die metingen gebeuren twee keer per jaar, waar vervolgens dekkingskaarten uit voortkomen. Uit de meest recente daarvan blijkt dat in ons land 95 procent dekking buitenshuis is en 86 procent binnenshuis. Van de Belgen heeft 69 procent zeer goede dekking, maar hoe goed die is verschilt per operator. Wel bereiken de drie nationale 5G-netwerken samen 99,9 procent van de Belgische huishoudens.
Volgen het BIPT heeft Telenet met 99,8 procent dekking buitenshuis momenteel het beste netwerk. Proximus en Orange volgen met 98,9 procent en 95,8 procent.
5G-dekking binnenshuis vaak minder
Voor de dekking binnenshuis is de volgorde het zelfde, zij het met een grote MAAR. Het Telenet-netwerk heeft binnenshuis een 5G-dekking van 98 procent van de huishoudens. Bij Proximus heeft 94 procent van de klanten binnenshuis goede dekking. En bij Orange is dat 82 procent.
Voor DIGI zijn nog geen cijfers beschikbaar. De nieuwe provider is nog bezig met de uitrol van een eigen netwerk en beschikt dus zelf nog niet over een eigen 5G-netwerk.
De cijfers per huishouden zijn wel iets gunstiger dan die voor het grondgebied. Telenet haalt daar buitenshuis een dekking van 98 procent en Proximus 94 procent. Orange haalt 82 procent. Binnenshuis haalt Telenet voor het hele grondgebied 89 procent en Proximus 73 procent. Orange is de echte hekkensluiter met slechts 64 procent.
Vlaanderen heeft betere 5G-dekking
Vlaanderen heeft volgens BIP over het algemeens betere dekking dan zowel Brussel als Wallonië. Oorzaak is de nadruk die telecombedrijven leggen op uitrol in dichtbevolkte gebieden. Verder passen providers vaak per regio hun uitrolbeleid aan. Wel is het zo dat telecombedrijven zich momenteel opmaken voor introductie van 5G SA (standalone). Dit is het 5G-netwerk zonder steun van de oudere 4G-technologie. Dat kan de andere landsdelen nog wel eens laten profiteren van de wet van de remmende voorsprong.
BIPT maakt zich intussen sterk voor een goede implementatie van 5G. Het nog oudere 3G-signaal wordt binnenkort uitgeschakeld, wat zorgt voor meer spectrum voor 5G. De telecomwaakhond waarschuwt ook voor een dreigende overbelasting van het 4G-netwerk. 5G gebruikt dan wel vergelijkbare frequenties, maar is wel beter toegerust voor ondersteuning van meer toestellen tegelijkertijd. Goede dekking van het 5G-netwerk door heel het land is volgens de telecominstantie dan ook onmisbaar.
Tip:
- FOD gaat telecomprijsvechter DIGI controleren