2min Security

Proton sluit zich aan bij rechtszaak tegen Apple

Proton sluit zich aan bij rechtszaak tegen Apple

Het Zwitserse technologiebedrijf Proton, bekend van beveiligde communicatie- en e-maildiensten, heeft zich aangesloten bij een mededingingsrechtszaak tegen Apple in de Verenigde Staten. In een officiële klacht, ingediend bij de District Court van Noord-Californië, stelt Proton dat Apple zijn dominante positie in iOS en de App Store misbruikt, wat schadelijk is voor ontwikkelaars, consumenten én de privacy van gebruikers.

Proton schaart zich daarmee achter een groep Zuid-Koreaanse ontwikkelaars die in mei al een zaak tegen Apple begonnen. Hun gezamenlijke doel: het openbreken van het App Store-ecosysteem door alternatieve appwinkels mogelijk te maken en ontwikkelaars toe te staan eigen betaalsystemen te gebruiken.

Privacy

In een bijbehorende blogpost is Proton bijzonder scherp:

“Zonder deze zaak zou Apple in de VS kunnen blijven wegkomen met gedrag dat in de EU al verboden is. Amerikaanse consumenten en ontwikkelaars betalen dan méér voor mínder keuze en lopen achter op privacygebied.”

Apple voert wereldwijd al langere tijd juridische strijd over de macht van zijn App Store. Zo begon Epic Games in 2020 een rechtszaak om alternatieve distributie- en betaalmethoden af te dwingen. Hoewel Apple grotendeels in het gelijk werd gesteld, oordeelde de rechter toen wel dat ontwikkelaars gebruikers mogen wijzen op andere betaalopties , iets waarvan recent is betwijfeld of Apple zich eraan houdt.

Gebruikersdata

Proton voegt aan de bestaande klachten een nieuwe dimensie toe: privacy. Omdat het bedrijf weigert gebruikersdata te verzamelen of te verkopen, is het volledig afhankelijk van abonnementen. Apple’s commissie op App Store-verkopen, tot 30 procent, raakt privacyvriendelijke apps zoals Proton extra hard, stelt het bedrijf.

In de aanklacht verwijst Proton ook naar een incident uit 2020 waarbij Apple een update van zijn VPN-dienst weigerde omdat deze “geblokkeerde websites kon omzeilen.” Dit zou aantonen dat Apple winst belangrijker vindt dan gebruikersvrijheid en privacy.

Privacytools

Proton beschuldigt Apple er bovendien van privacytools zoals VPN’s uit de App Store te verwijderen in landen als China en Rusland, waar vrije informatievoorziening onder druk staat. In Rusland werden vorig jaar nog 60 VPN-apps verwijderd.

De zaak onderstreept een groeiend internationaal verzet tegen Apple’s gesloten ecosysteem, een strijd die nu ook in de VS verder escaleert.