2min Ondernemen

Orange mag ‘fiber’ niet meer zomaar gebruiken

Orange mag ‘fiber’ niet meer zomaar gebruiken

Orange Belgium mag in zijn advertenties en productbenamingen niet langer zonder voorbehoud de termen ‘fiber’, ‘fibre’ of ‘glasvezel’ gebruiken. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen geoordeeld. Volgens de rechtbank wekt Orange onterecht de indruk dat het om een volwaardig glasvezelnetwerk gaat, terwijl het netwerk deels nog uit coaxkabels bestaat.

Fiber

De uitspraak komt er na een juridische procedure die in september 2023 werd aangespannen door telecomoperator Proximus. Die stelde dat Orange zijn internetabonnementen onterecht als fiberproducten aan de man bracht. Ook consumentenorganisatie Testaankoop sloot zich aan bij die kritiek. Volgens hen wekt Orange de indruk dat het een volledig glasvezelnetwerk aanbiedt, terwijl het in werkelijkheid gebruikmaakt van het netwerk van Telenet, dat voor een groot deel nog uit klassieke coaxkabels bestaat.

Proximus rolde op dat moment al jaren een volwaardig glasvezelnetwerk uit, waarbij de glasvezelkabels tot in de woning van de klant worden doorgetrokken. Dat systeem garandeert veel hogere internetsnelheden en betrouwbaardere verbindingen dan netwerken die deels op coaxkabels steunen. Telenet, waarvan Orange het netwerk gebruikt, stond in 2023 nog maar aan het begin van de uitbouw van een volwaardig fibernetwerk, samen met Fluvius.

Gemengd netwerk

Het Antwerpse hof van beroep bevestigt nu dat termen als ‘fiber’, ‘fibre’ en ‘glasvezel’ uitsluitend mogen worden gebruikt als duidelijk wordt aangegeven dat het om een gemengd netwerk gaat. “De consument wordt anders misleid over de aard en kwaliteiten van de aangeboden producten,” stelt het hof. Orange probeert volgens de rechter de indruk te wekken dat haar producten over een volwaardig fibernetwerk worden geleverd, wat niet het geval is.

Indien Orange zich niet houdt aan de opgelegde beperkingen, riskeert het bedrijf dwangsommen. In een reactie laat Orange weten dat het nu al aangeeft welke technologie wordt gebruikt in haar communicatie, en dat het de uitspraak zal analyseren om te bepalen of verdere verduidelijking nodig is.