Voor het eerst in bijna tien jaar is het marktaandeel van Google Search onder de 90 procent gezakt. Volgens cijfers van StatCounter kwam het aandeel van de zoekgigant eind 2024 uit op 89,34 procent. Hoewel het in februari 2025 nog even herstelde tot 90,15 procent, daalde het in maart opnieuw naar 89,71 procent. Sindsdien heeft Google het verlies niet weten goed te maken.
Zoekmachines
De daling leidde tot veel discussie op sociale media. Mario Nawfal, oprichter van de International Blockchain Consulting Group, plaatste de cijfers op X (voorheen Twitter) en schreef: “Waarom door linkfarms ploeteren als je het gewoon kunt Grokken en direct tot de kern komt?” Elon Musk deelde deze post opnieuw met de toevoeging: “AI maakt zoekmachines overbodig @grok.”
AI-gebaseerde zoekoplossingen, zoals Grok (eigendom van X), kunnen in sommige gevallen inderdaad efficiënter zijn dan traditionele zoekmachines. In plaats van eindeloze lijsten met websites door te spitten, vaak gedomineerd door SEO-trucs en gesponsorde resultaten, geeft AI in één keer een helder antwoord. Toch is AI geen perfecte oplossing: hallucinerende modellen, foutieve informatie en een gebrek aan bronvermelding blijven hardnekkige problemen.
Misleidende informatie
Bovendien vereist verantwoord gebruik van AI-search dat gebruikers kritisch blijven en bronnen controleren. Wie dat nalaat, loopt het risico om onjuiste of misleidende informatie te geloven. En als AI massaal wordt ingezet, rijst de vraag hoe lang het advertentievrij blijft. De ontwikkeling van AI kost miljarden en bedrijven zullen op termijn moeten verdienen aan hun producten, mogelijk via advertenties of betaalmuren.
Manipulatie
Ook is er twijfel of AI ongevoelig is voor manipulatie. Net zoals websites zich aanpassen voor zoekalgoritmes, ontstaan er nu al diensten die content optimaliseren voor AI. De vraag is of AI het verschil kan blijven zien tussen oprechte kwaliteit en kunstmatig opgepompte inhoud.
Als AI de rol van traditionele zoekmachines overneemt, opent dat niet alleen kansen, maar ook ethische en juridische discussies. Van auteursrechten tot de vraag of AI nog creativiteit voedt of slechts herkauwt. Eén ding is zeker: het tijdperk van zoeken verandert razendsnel.