2min Ondernemen

Gent op 19 in wereldwijde top 20 Global Tech Ecosystem Index

Gent op 19 in wereldwijde top 20 Global Tech Ecosystem Index

Gent blijkt op de negentiende plaats te staan in de wereldwijde ranking van tech-ecosystemen (per capita). Het gaat om de jaarlijkse Global Tech Ecosystem Index.

De Global Tech Ecosystem Index is een rapport van Dealroom.co. Het bedrijf wil met de index laten zien dat dit soort ecosystemen overal ter wereld kunnen ontstaan. Gent staat dit jaar voor het eerst in het deelklassement ‘Density Leaders’. De index is een analyse van wereldwijde tech-ecosystemen. De financiering (early seed, breakout), telt mee, het aantal unicorns en exits ook. Verder tellen patenten en alumni mee voor een plekje in de index.

In het klassement van Density Leaders, waar Gent dus op 19 staat, wordt het eindresultaat afgezet tegenover de grootte van de bevolking (‘per capita’). Gent is de enige Belgische stad in dit rijtje. Dit betekent dat de tech-output van de stad relatief hoog is in verhouding tot de grootte van de bevolking.

Boven Gent staan steden als Cambridge (op de vierde plaats), München (vijfde plaats) en Tel Aviv (op 9). Stockholm (10), Londen (11), Kopenhagen (15), Amsterdam (16) en Zurich (18) staan nog voor Gent in de zelfde lijst.

Silicon Valley domineert maar Parijs staat op 4

De Bay Area rond San Francisco (Silicon Valley) is nog steeds toonaangevend in de categorie ‘Density Leaders’ en bezet de eerste plaats in de categorie ‘Global Champions’. Maar in dat laatste klassement blijkt Parijs de vierde plaats in te nemen. De stad is daarmee de hoogst genoteerde Europese stad. Londen staat op de zesde plaats en Stockholm en München staan in deze categorie op respectievelijk de 15de en 17de plaats.

Amerikaanse domineert nog wel steeds. In de top tien van de Global Tech Ecosystem Index staan zes Amerikaanse tech-ecosystemen. Naast Silicon Valley zijn dat New York City, Boston, Austin, San Diego en Los Angeles. Seoul in Zuid-Korea staat op de zevende plaats. Shanghai en Singapore staan op 13 en 14.

Lees ook de analyse van Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur bij Data News.

Tip: