Eerste live demonstratie autonome containershuttle in Antwerpse haven

Eerste live demonstratie autonome containershuttle in Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen was donderdag een eerste live demonstratie van een geheel autonome, elektrische containershuttle. Ze moeten de schaarse chauffeurs sparen, zodat ze andere taken kunnen doen.

Het autonome voertuig kan lege containers verplaatsen op het haventerrein. Dit moet naast verlaging van de werkdruk ook de CO2-uitstoot van de haven verlagen, De test is deel van het Europese H2020-project PIONEERS. De ontwikkeling van de containershuttle kwam tot stand met Akkodis, VDL, Medrepair (van Medlog SA en MSC) en Port of Antwerp-Bruges zelf.

Het hele PIONEERS-project bestaat uit in totaal 19 concrete initiatieven die moeten zorgen voor terugdringen van de uitstoot in havens. De autonome containershuttle is het verst gevorderd. Dit is een van de eerste projecten die het heeft geschopt tot een test in een echte werkomgeving.

Wat kan de containershuttle?

De autonome containershuttle is helemaal elektrisch en heeft een 168 kW elektromotor aan boord met een batterijcapaciteit van 144 kWh. De shuttle kan acht uur rondrijden op een volle lading, en kan daarmee bij elke rit tot 48 ton meenemen. De shuttle heeft sensoren voor navigatie. De makers stellen met software vooraf ingestelde routes in die de containershuttle volgt. Een Human-Machine Interface (HMI) zorgt dat havenmedewerkers realtime overzicht hebben op de shuttle en de werkzaamheden die deze uitvoert.

De ontwikkeling van de containershuttle moet de haven heel veel voordeel bieden. Verplaatsen van lege containers nemen nu namelijk nog een groot deel van de ritten in beslag. Juist deze verplaatsingen worden door ruimtegebrek en slechte doorstroming steeds ingewikkelder.

Deze eerste test buiten het lab en ‘in het echt’ levert volgens de deelnemende bedrijven waardevolle inzichten op zodat de makers verder kunnen opschalen en toewerken naar daadwerkelijke commerciële toepassing van de shuttle.

Tip: