2min Security

Data van zeker 45 Belgische bedrijven met 1,35 tb op dark web

Data van zeker 45 Belgische bedrijven met 1,35 tb op dark web

In 2024 belandden de gegevens van zeker 45 bedrijven in België met zeker 1,35 terabyte op het dark web. De meerderheid van die slachtoffers is kmo.

Dat blijkt uit de dark web monitoring van Orange Cyberdefense, dat de cijfers bekendmaakt op Anti-Ransomware Day (12 mei). Het onderzoek moet het bewustzijn rond het groeiend risico op aanvallen met gijzelsoftware vergroten. De onderzoekers denken dat de reële cijfers nog veel hoger liggen, omdat niet alle slachtoffers zich hebben gemeld.

Geregeld belanden gevoelige data van deze kleine en middelgrote bedrijven op leak sites op het dark web. Cybercriminelen voeren hiermee de druk om het losgeld te betalen verder op.

Maakindustrie hardst getroffen

De meeste bekende slachtoffers kwamen uit de maakindustrie. Zeker 22  procent van de organisaties die te maken kregen met gijzelsoftware kwam uit deze sector. De dienstensector was vorig jaar goed voor achttien procent van de organisaties. Deze sector gaat van onderzoek en juridische ondersteuning tot accountancy en advertising. De sector Financiën en Verzekeringen is goed voor 13 procent, gevolgd door Groothandel met dertien procent en Bouw met 7 procent.

Dat betekent dat ondanks strikte regelgeving nam het aantal slachtoffers bij banken en verzekeraars vorig jaar fors toe. Waarschijnlijk is de afpersing van softwareleverancier Penbox hier debet aan. De softwareleverancier werkt samen met met ruim vierhonderd spelers in het verzekeringswezen.

De oververtenwoordiging van kmo’s is volgens de onderzoekers ook opvallend. Zeker zestig procent van de bedrijven die vorig jaar werden getroffen hoort tot die groep. Zeker een kwart van de getroffen bedrijven heeft zelfs 50 medewerkers of minder in dienst.

Veel aanvallers maken daarbij gebruik van Ransomware-as-a-Service. Dit is intussen een lucratief businessmodel, waarmee zelfs onervaren cybercriminelen een dergelijke aanval kunnen plegen. LockBit, was vorig jaar met 16 procent een van de populairste RaaS-software op de markt. Kill Sec ‘deed’ vorig jaar 16 procent van het totaal aantal aanvallen met gijzelsoftware. Ransomhub was goed voor 13,5 procent. Alles bij elkaar opgeteld gaat het om zeker 1,35 TB aan data dat op het dark web is gezet.

Tip:

  • Wachtwoorden en meer gelekt bij Carrefour Mobile