Artificiële Intelligentie (AI) raast als een TGV door de bedrijfswereld. Voor medewerkers biedt het een unieke kans om efficiënter te werken en hun productiviteit te verhogen. Toch nemen we best wat gas terug als we willen vermijden dat de sneltrein ontspoort. Om echt voordeel te doen met AI moeten we in kennis en kunde investeren. Zodat mensen weten hoe ze de technologie kunnen inzetten en waar ze de grens trekken om creatief en kritisch te blijven denken.
AI-technologie is lang niet nieuw, maar veel bedrijven hebben er nu pas kennis mee gemaakt. Dat komt omdat de meeste modellen zich focusten op specifieke toepassingen en niet op alledaagse taken waar medewerkers mee te maken krijgen. Generatieve AI (GenAI) bracht hier verandering in. Applicaties zoals ChatGPT geven iedereen de mogelijkheid om hun werk met AI te ondersteunen.
Van het schrijven van e-mails en het genereren van klantenrapporten tot het maken van analyses en interactie met klanten: GenAI kan de meeste repetitieve taken ondersteunen. Dat klinkt allemaal mooi, maar gaat AI dan geen jobs kosten? Het is een logische vraag die veel mensen zich stellen. In principe hebben we weinig te vrezen, want AI is er niet om ons werk over te nemen. Als dat wel het geval is, zijn we de technologie op een verkeerde manier aan het gebruiken.
Van een hamer naar een gereedschapskist
Enerzijds mogen we AI niet naast ons neerleggen. Wie er niet mee leert werken, dreigt snel terrein te verliezen op professionals die het potentieel wel benutten. Anderzijds moeten we ook kritisch blijven en mogen we niet te snel tevreden zijn over de output die we met de hulp van AI genereren. Eigenlijk moeten we onszelf uitdagen om altijd een stapje verder te gaan en meer te doen met AI.
Wat je zeker niet wil is dat mensen te snel tevreden zijn met het aangereikte resultaat omdat ze een deel van hun werk aan AI overlaten. Dat komt ook de kwaliteit voor de organisatie niet ten goede. Stel dat iemand aan ChatGPT vraagt om een evaluatie te schrijven op basis van enkele keywords, en dat de ontvanger die tool op zijn beurt gebruikt om de tekst in twee zinnen samen te vatten. Dan krijg je onvermijdelijk een resultaat dat bijzonder oppervlakkig is. In beide gevallen gebruiken we AI op een verkeerde manier.
AI is een hulpmiddel om meer kwaliteit te leveren in minder tijd. Als de kwaliteit hetzelfde blijft en je de vrijgekomen tijd niet benut om op andere vlakken een (strategische) meerwaarde te bieden, dan leidt het gebruik van AI eigenlijk tot verlies. Waar je vroeger enkel een hamer had, beschik je dankzij AI over een volledige gereedschapskist. Maar je moet er dan wel iets mee doen. AI biedt een goede basis om te beginnen, waarna we ons moeten afvragen hoe ver we kunnen gaan in het gebruik van de tool voordat de creativiteit en de eigenheid van ons werk in gevaar komt.
Focus op training en security
Als we willen voorkomen dat medewerkers snel tevreden zijn en willen garanderen dat ze dankzij AI meer kwaliteit afleveren, dan moeten we hen eerst de vaardigheden aanreiken om tools op een slimme manier te benutten. Hoe? Door opleiding en trainingen aan te bieden die hun blik verruimen, zodat ze ook procesmatig een stap verder kunnen gaan en nadenken over wat AI allemaal kan doen. In de Enterprise Cloud Index van Nutanix stelt 52% van de respondenten dat ze meer moeten investeren in training, terwijl 48% nieuw talent wil aanwerven. Meer dan de helft gelooft dat medewerkers AI-vaardigheden organisch kunnen ontwikkelen.
Daarnaast is ook security heel belangrijk om AI op een correcte manier te gebruiken. Je wil niet dat een AI-systeem toegang heeft tot data die de gebruiker van de tool niet mag zien. Omgekeerd wil je dan weer wel zeker zijn dat AI alle data gebruikt waarvoor de privileges aanwezig zijn. Het vraagt om goede voorbereiding achter de schermen, waarvoor ook weer nieuwe vaardigheden nodig zijn.
In veel bedrijven wordt AI momenteel enkel gebruikt om de operationele efficiëntie te verbeteren, ofwel bestaande taken sneller af te handelen. De echte waarde van AI krijgen we pas te zien als het bedrijf de technologie inschakelt om nieuwe dingen te doen. Door uit te pakken met innovaties die de klanten van de organisatie vooruithelpen en die zonder AI niet mogelijk waren.
Welke vaardigheden hebben we nodig?
Natuurlijk is het behoorlijk uitdagend om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, zeker als je weet dat GenAI razendsnel evolueert. Zo snel zelfs dat opleidingscentra moeite hebben om alle ontwikkelingen te volgen. Denk maar aan de opmars van agentic AI – een nog meer uit de kluiten gewassen Large Language Model (LLM) dat in staat is om eenvoudige en zelfs complexere taken quasi autonoom uit te voeren. Ook daarover moeten we nadenken, zodat we de technologie optimaal kunnen inzetten en blijven waken over de relevantie van ons eigen werk.
Een de facto vaardigheid waarover medewerkers in zowat iedere sector moeten beschikken, is ‘prompt engineering’. Succesvol gebruik van GenAI is enkel mogelijk als je effectieve instructies geeft. De ‘prompt input’ is bepalend voor de output die een model genereert. Daarnaast hebben bedrijven ook nood aan meer gespecialiseerde kennis. Vaak beschikken ze wel over algemene IT-kennis, maar ontbreekt het aan specifieke AI-gerelateerde vaardigheden. Dit betekent dat sommige medewerkers zich zullen moeten verdiepen in domeinen zoals machine learning, de ontwikkeling en implementatie van AI-modellen en cloudplatformen. Met ingebouwde features en eenvoud helpt Nutanix het tekort aan AI-vaardigheden op te vangen door zowel datawetenschappers als ontwikkelaars mogelijkheden te bieden om snel aanpassingen te doen op een voor hen vooraf geoptimaliseerd infrastructuurplatform (alvast één zorg minder).
Hoe dan ook zal elke rol in de organisatie een basisniveau in het gebruik van AI moeten verkrijgen. Enkel als we daarin slagen, zal de AI-sneltrein ons ook effectief sneller naar de volgende halte op het groeitraject van onze organisatie brengen.
Dit is een ingezonden bijdrage van Nutanix. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.