Bijna vier jaar na lancering is Windows 11 wereldwijd het meest gebruikte Windows-besturingssysteem. Vorige maand werd een kloof van zowat 10 procentpunten overbrugd met voorganger Windows 10. Intussen duikt ook een (stok)oude bekende nog steeds op: Windows XP.
48 procent. Dat is vandaag zowat het marktaandeel van zowel Windows 11 als Windows 10. Waarmee Windows 11 ei zo na voorganger 10 voorbijsteekt op het wereldwijde toneel.
De inhaalrace is pittig, zeker op lange termijn. Een jaar geleden lag Windows 11 nog meer dan 30 procent achter: toen zat Windows 10 op zowat 65 procent en Windows 11 op 31 procent. Een jaar ervoor lag de kloof wereldwijd nog op bijna 50 procentpunten.

Vereisten voor hardware
Toch houdt Windows 10 nog behoorlijk stand. Dat komt voor een flink stuk door de hogere hardware-eisen die Windows 11 stelt, waardoor oudere systemen niet of minder in aanmerking komen voor een upgrade.
Windows 11 vereist bijvoorbeeld TPM 2.0 (Trusted Platform Module) als onderdeel van strengere beveiligingsstandaarden, die onder meer bescherming tegen firmware-aanvallen moeten bieden. Deze hardwarecomponent zorgt voor versleutelde opslag van beveiligingsgegevens, zoals encryptiesleutels en inloggegevens.
Verlengde ondersteuning voor Windows 10
Ook de verlengde ondersteuning speelt een rol. Zo geldt het Extended Security Update-programma (ESU) voor Windows 10 tot oktober 2028. De reguliere ondersteuning stopt in 2025, maar organisaties krijgen tegen betaling langer toegang tot beveiligingsupdates. Daarmee speelt Microsoft in op de behoefte aan meer tijd voor de migratie naar Windows 11.
Dat organisaties hun tijd namen voor de migratie naar Windows 11 vindt
Stephen Kleynhans, research VP bij Gartner ook niet verkeerd. “Plan voor adoptie wanneer het zinvol is voor jou, niet wanneer het zinvol is voor pc-makers of Microsoft”, zo raadde hij onlangs bedrijven nog aan.
En de rest van Windows?
Bij de Windows-achtervolgers speelt alleen Windows 7 nog een rol van betekenis. Dat haalt wereldwijd zowat 2,2 procent Windows-marktaandeel. Dat is nog best behoorlijk voor een besturingssysteem dat al bijna 16 jaar geleden is gelanceerd. Op twee jaar tijd nam het aandeel van Windows 7 ook niet gigantisch af: toen lag het op 3,7 procent.
Dan is Windows 7 alvast een stuk hardnekkiger dan diens opvolger Windows 8, dat vandaag wereldwijd op 0,3 procent afklokt en nagenoeg is weggedeemsterd.
En in de Benelux?
Daar lopen we voor. In de Benelux is Windows 11 al langer het Microsoft-besturingssysteem bij uitstek. In België is Windows 11 intussen al Windows-marktleider met 54 procent, en Windows 10 zit daar al aan 43 procent.
De cijfers in Nederland verschillen niet zo erg van de Belgische. Windows 11 zit op 53 procent en Windows 10 op 44 procent. In de Benelux lag het omslagpunt – waarbij Windows 11 de grootste werd – in februari 2025, dus ook nog niet zo heel lang geleden.
Opvallend is dat de eerstvolgende kleintjes nog iets meer in gebruik zijn in België: Windows 7 haalt 1,9 procent in België en 1,33 in Nederland, Windows 8.1 zit op 0,82 procent waar dat in Nederland 0,43 procent is.
En jawel: daar is XP
Opvallend genoeg wordt ook Windows XP nog geregistreerd (en gebruikt) in beide landen. In België haalt XP 0,04 procent van het Windows-marktaandeel, maar in Nederland is dat zelfs nog 0,24 procent
Waardoor in Nederland gemiddeld 24 pc’s op 10.000 nog op Windows XP draaien (in België dus 4 op 10.000).
Ter info: Windows XP werd officieel uitgebracht op 25 oktober 2001. Dat betekent dat het XP-besturingssysteem vandaag maar liefst 23 jaar oud is. Ruim zelfs.